rijschool teylingen

Eindelijk is het dan zover en ga je praktijkexamen doen!

Wat moet je meenemen als je examen gaat doen? Een geldig legitimatiebewijs. De rest nemen wij mee (de uitnodiging voor het examen en een zelfreflectieformulier. Als je een tussentijdse toets hebt gedaan, nemen we ook het uitslagformulier hiervan mee). Uiteraard mag de lesauto niet ontbreken (dit is de auto waar je ook in gelest hebt). Het uitslagformulier van je theorie is niet nodig. Deze is digitaal verzonden naar het CBR.

Voor het examen spreken we meestal nog een rijles af die aansluit op het examen. Dit uur gebruiken we om de laatste puntjes op de i te zetten en je kan nog even “warm draaien”. Ook nemen we de knopjes en lampjes in de auto door en kijken we nog een keer onder de motorkap.

Hierna is het tijd voor het examen! Bij de examinator aangekomen nemen we plaats aan het tafeltje. De examinator bekijkt de meegebrachte documenten en geeft nog een korte uitleg over hoe het examen in zijn werk gaat. Vervolgens lopen we naar de auto en krijg je onderweg een zogenaamde ogentest. Dit houdt in dat je van 25 meter afstand een kenteken op moet kunnen lezen. Als we vervolgens bij de auto zijn aangekomen kan de examinator wat vragen over de auto aan de buitenkant of over de knopjes en lampjes in de auto.

Dan nemen we plaats in de auto en start de rit. Dit zal zo’n 35 minuten duren waarvan je ongeveer 10 minuten zelfstandig moet kunnen rijden. Dit kan door middel van het gebruik van het navigatiesysteem, een clusteropdracht of een oriëntatieopdracht (deze heb je allemaal al ruim doorgenomen in de lessen). Ook krijg je tijdens de rit 2 bijzondere manoeuvres (tenzij je een vrijstelling hebt gekregen door het goed afleggen van een tussentijdse toets). Verder kan je nog een situatiebevraging verwachten. Dit gaat altijd over de onderdelen in je zelfreflectieformulier.

Na de rit parkeer je de auto op het parkeerterrein van het CBR en sluit je de auto af. Het examen is pas afgelopen nadat je goed hebt gekeken en bent uitgestapt en de deur dicht gedaan hebt. Aan tafel bij de examinator krijg je direct de uitslag te horen.

Het CBR heeft hier een filmpje over gemaakt en die is hier te bekijken.

De kosten van het examen zijn: € 250,- dit is incl. lesauto en administratie kosten.